Kakva bismo to firma za proizvodnju smrznutih peciva bili, da ne pomenemo blagodeti koprive zbog kojih smo se i odlučili da osmislimo i napravimo koktel peciva od ove itekako korisne biljke? :)
Kopriva se kao biljni lek koristi već hiljadama godina, od tinkture za pročišćavanje krvi i čišćenje toksina iz organizma - za detoksikaciju, preko načina zaštite jetre, protiv prehlada, za ublažavanje posledica osteoporoze, ali i kao prirodni multivitaminski kompleks. Možda niste znali, kopriva je bogata vitaminima i mineralima, poput vitamina B2 i B5, Vitamina C i K, gvožđem, kalcijumom, fosforom, magnezijumom i samo ispijanje čaja od ove biljke čini da nam imunitet organizma gotovo trenutno ojača.
A koje su blagodeti koprive u ishrani?
Upravo zbog gore navedenih činjenica, kopriva se u ishrani koristi u mnogim narodima i širom naše planete. Može se koristiti u vidu čajeva, zdravih šejkova, može se pripremati kao što spremate spanać, odličan je za pripremu čorbe, a mi ga koristimo za pripremu posnih koktel peciva koje možete pronaći u jednoj od naših pekara ili kupiti u našim partnerskim prodavnicama.
U međuvremenu, delimo par recepata za pripremu koprive.
Kremasta čorba od koprive
100g maslaca
1 veći ili 2 srednja praziluka
4 šolje lišća koprive, obarene i iseckane
450g krompira
1l pileće supe - od kocke ili domaće
so i biber po ukusu
150ml pavlake za kuvanje
Priprema:
Zagrejati maslac dok ne počne da peni, dodati koprivu i kuvati dok ne postane sjajna. Zatim dodati krompir i umešati pileću supu. Kuvati pola sata, zatim skloniti sa šporeta i izblendati štapnim mikserom, začiniti po ukusu, dodati pavlaku za kuvanje i vratiti na šporet još minut-dva da se sve spoji. Služiti toplo.
Zdravi šejk od koprive
Potrebno:
1 šolj alistova koprive
1 šolja kelja
1 veća banana
1 jabuka
2 šolje kokosove vode
1/2 avokada
1/4 šolje listova nane
Priprema:
Koprivu obariti 2-3 minuta uz stalno mešanje, a vodu od kuvanja sačuvati i koristiti kao čaj. U blenderu pomešati obarenu koprivu sa ostalim sastojcima dok se ne dobije kompaktna smesa i služiti odmah. Po želji, začiniti stevijom.
Džem od kajsija - omiljena letnja poslastica svih nas i namirnica koja nas vraća u detinjstvo, zar ne? Kad ako ne sad, u vreme sezone kajsija, da povedemo priču o džemu od kajsija i kako ga napraviti - po r ...više
Kako da rad sa lisnatim testom ne bude muka i opterećenje? Delimo sa vama naše savete, a vi nam javite koliko su vam pomogli. Kad radite sa lisnatim testom, uzmite samo toliko listova peciv ...više
Kako se pravi najbolje testo za picu, treba li da je tanko ili debelo, krckavo ili meko i kako je, uopšte, nastala ovo italijansko jelo koje se voli i obožava širom sveta? Bez obzira ...više
Slatko ili slano, kiselo ili beskvasno – sve o testu što ste hteli da znate, pokušali smo da sakupimo i objedinimo u ovom tekstu. Istorija nas uči da su se prva testa p ...više
Znamo ih kao srpsko zlato i prirodni slatkiš, ali ovo je 7 stvari koje niste znali o malinama, koje će učiniti da ovo delikatno i ukusno voće još više zavolite! #1 Jeste ...više
Jeste li znali da se u svetu obeležava Svetski dan bez mesa i to 15. juna svake godine? Šta znamo o ovom neobičnom prazniku? Izvorno, dani bez mesa su tradicija mnogih naroda i religija to ...više
Kakva bismo to firma za proizvodnju smrznutih peciva bili, da ne pomenemo blagodeti koprive zbog kojih smo se i odlučili da osmislimo i napravimo koktel peciva od ove itekako korisne biljke? :) &n ...više
Tiho jutro, miris prve kafe i - kroasani - ima li boljeg načina da se započne dan? Ove nedelje, donosimo vam priču o delikatesnom pecivu koje je sastavni deo svakog doba dana, kuhinje i situacije. J ...više
Lisnato testo, taj neizostavan sastojak svake svetske kuhinje i namirnica bez koje kroasani, pite, pogačice i ostala slatko-slana peciva ne bi bilo moguće napraviti na tako ukusan i delikatesan način. Kome ...više
Za sve vas koji ste se pitali šta je heljda i zašto je važno da je koristimo u ishrani, potrudili smo se da sve važne informacije sakupimo u jednom tekstu. Heljda je lekovita biljk ...više