Domaći džem od kajsija - najbolje od prirode

Domaći džem od kajsija - najbolje od prirode

Džem od kajsija - omiljena letnja poslastica svih nas i namirnica koja nas vraća u detinjstvo, zar ne? Kad ako ne sad, u vreme sezone kajsija, da povedemo priču o džemu od kajsija i kako ga napraviti - po receptu od naših baka :)



Pored toga što je neopisivo ukusan i zdrav, džem od kajsija je jedan od onih namaza koje je najlakše napraviti jer ne zahteva ljušćenje voća, već se ono samo opere i očisti od koštica i spremno je za pripremu :)

A kako pripremiti onaj dobri, stari džem od kajsija kakav svi pamtimo? U pomoć su nam pritekle naše bake i bake naših prijatelja koje su se, redom, složile: dobar džem od kajsija pravi se od svega 2 sastojka, a to su kajsije i šećer! Ne čak ni voda - jer će voće samo u toku kuvanja ispustiti svoju tečnost, bukvalno sve što vam treba jeste obilje kajsija, šećer i spretne ruke koje će voće mešati u procesu ukuvavanja.


Odvojite jedan dan i spremite se za pripremu namaza koji će vas zaslađivati tokom čitave zime. Bilo da pravite samo za sebe ili i članove familije, složićemo se da je 5kg kajsija neki optimum količine potrebne za džem. Uz to ide 1.5-2kg šećera, dovoljno velika šerpa i spremni ste za kuvanje.


Priprema:


Kajsije dobro oprati, iseći na polovine i očistiti od koštica. Presuti ih u veću šerpu, poklopiti i kuvati bar 15 minuta na većoj temperaturi, uz obavezno povremeno mešanje. Nakon toga, smanjiti vatru i kuvati sat/sat i petnaest minuta, takođe uz povremeno mešanje, kako voće ne bi zagorelo. Bitno je da boja ne pređe u boju bakra ili tamnije smeđu boju.


Po isteku tog vremena umešati i šećer, nastaviti kuvanje nekih 20-30 minuta, da bi se ukusi sjedinili i džem od kajsija je tada gotov. Sve što vam još preostaje jeste da ga prespete u već pripremljene i sterilisane tople tegle koje ćete zatvoriti i odložiti na suvo i tamno mesto.


Interesantno, na zapadu, na primer, džem od kajsija pripremaju sa oljušćenim voćem i dodajući sok od limuna i vodu - čak i same semenke kajsije, ali ovaj naš način je nekako lokalan i boljeg ukusa - da li se slažete?

 


A kako koristiti džem od kajsija?


U pripremi kolača, palačinki, kao samostalan namaz, preliv za torte, a dok ne stignete sami da ga pripremite - uvek možete poručiti neka od naših peciva i kolača sadžemom od kajsija i uživati u njihovom čarobno dobrom ukusu.  Više detalja o proizvodima i njihovoj kupovini možete pronaći na našem sajtu ili nas kontaktirati putem maila.


Prijatno!




Domaći džem od kajsija - najbolje od prirode

27 Jul

Džem od kajsija - omiljena letnja poslastica svih nas i namirnica koja nas vraća u detinjstvo, zar ne? Kad ako ne sad, u vreme sezone kajsija, da povedemo priču o džemu od kajsija i kako ga napraviti - po r ...više


Rad sa lisnatim testom - praktični saveti

19 Jul

Kako da rad sa lisnatim testom ne bude muka i opterećenje? Delimo sa vama naše savete, a vi nam javite koliko su vam pomogli.   Kad radite sa lisnatim testom, uzmite samo toliko listova peciv ...više


Testo za picu

13 Jul

Kako se pravi najbolje testo za picu, treba li da je tanko ili debelo, krckavo ili meko i kako je, uopšte, nastala ovo italijansko jelo koje se voli i obožava širom sveta?   Bez obzira ...više


Sve o testu

06 Jul

Slatko ili slano, kiselo ili beskvasno – sve o testu što ste hteli da znate, pokušali smo da sakupimo i objedinimo u ovom tekstu.     Istorija nas uči da su se prva testa p ...više


7 stvari koje niste znali o malinama

22 Jun

Znamo ih kao srpsko zlato i prirodni slatkiš, ali ovo je 7 stvari koje niste znali o malinama, koje će učiniti da ovo delikatno i ukusno voće još više zavolite!     #1 Jeste ...više


Svetski dan bez mesa

14 Jun

Jeste li znali da se u svetu obeležava Svetski dan bez mesa i to 15. juna svake godine? Šta znamo o ovom neobičnom prazniku?   Izvorno, dani bez mesa su tradicija mnogih naroda i religija to ...više


Blagodeti koprive u svakodnevnoj ishrani

06 Jun

Kakva bismo to firma za proizvodnju smrznutih peciva bili, da ne pomenemo blagodeti koprive zbog kojih smo se i odlučili da osmislimo i napravimo koktel peciva od ove itekako korisne biljke? :)   &n ...više


Kroasani - pecivo koje ide uz sve!

31 May

Tiho jutro, miris prve kafe i - kroasani - ima li boljeg načina da se započne dan? Ove nedelje, donosimo vam priču o delikatesnom pecivu koje je sastavni deo svakog doba dana, kuhinje i situacije.   J ...više


Lisnato testo - hedonizam u slojevima

24 May

Lisnato testo, taj neizostavan sastojak svake svetske kuhinje i namirnica bez koje kroasani, pite, pogačice i ostala slatko-slana peciva ne bi bilo moguće napraviti na tako ukusan i delikatesan način. Kome ...više


Šta je heljda i zašto je važno da je koristimo u ishrani?

18 May

Za sve vas koji ste se pitali šta je heljda i zašto je važno da je koristimo u ishrani, potrudili smo se da sve važne informacije sakupimo u jednom tekstu.   Heljda je lekovita biljk ...više



Fanico.rs . Sva prava zadrzana.
Izrada sajta Creative Web