Lisnato testo - hedonizam u slojevima

Lisnato testo - hedonizam u slojevima

Lisnato testo, taj neizostavan sastojak svake svetske kuhinje i namirnica bez koje kroasani, pite, pogačice i ostala slatko-slana peciva ne bi bilo moguće napraviti na tako ukusan i delikatesan način.


Kome je, kada i kako na pamet palo da se poigra sa brašnom, maslacom i vodom i napravi naizgled običan i jednostavan sastojak koji je "krivac" za mnoga preukusna jela svetske kuhinje? U konsultacijama sa Wikipedijom, saznali smo da lisnato testo, iako navodno potiče iz Francuske, svoje korene zapravo vuče iz muslimanskog dela Španije, odakle je stiglo iz Italije ili Nemačke (?) i to u vidu slojeva testa namazanih maslinovim uljem i puterom. Bilo kako bilo, prvi pisani trag za lisnato testo potiče iz francuskog recepta objavljenog u časopisu "Pastissier francois" 1653. godine. Postoji i legenda koja kaže da je francuski slikar i kuvar Claude Gelee izmislio lisnato testo kada je, praveći hleb za svog bolesnog oca, utiskivao puter između slojeva testa, kako bi dobio meko i lako pecivo.

 


Ko god da izvorno stoji iza ovog odličnog delikatesa, činjenica ostaje da je lisnato testo namirnica bez koje peciva i pite kakve danas koristimo, ne bi bile tako ukusne i dobre. Zahvaljujući ovom (nepravedno) zapostavljenom izumu, danas možemo uživati u burecima, pitama, pogačicama, kroasanima i najrazličitijim koktel pecivima i kolačima koji zadovoljavaju potrebe i najzahtevnijih gastronomskih hedonista!


U našem proizvodnom programu, lisnato testo pravimo po staroj i dobro oprobanoj recepturi i, budite sigurni, ne koristimo nikakve poboljšivače ukusa, aditive ili veštačke boje! Svi naši proizvodi prave se u sigurnim (i zaštićenim) rukama naših iskusnih majstora, pre nego što završe u zamrzivačima naših partnerskih prodavnica i na rafovima u našim pekarama.


Ako vas zanima kako možete sami napraviti lisnato testo, na YouTubeu smo pronašli korisno uputstvo:





a, ako vam se to, ipak, čini kao previše posla - potražite naše ukusne proizvode u prodavnicama širom Srbije i uživajte u finim domaćim ukusima slatko-slanih delikatesa. Prijatno!

 



Domaći džem od kajsija - najbolje od prirode

27 Jul

Džem od kajsija - omiljena letnja poslastica svih nas i namirnica koja nas vraća u detinjstvo, zar ne? Kad ako ne sad, u vreme sezone kajsija, da povedemo priču o džemu od kajsija i kako ga napraviti - po r ...više


Rad sa lisnatim testom - praktični saveti

19 Jul

Kako da rad sa lisnatim testom ne bude muka i opterećenje? Delimo sa vama naše savete, a vi nam javite koliko su vam pomogli.   Kad radite sa lisnatim testom, uzmite samo toliko listova peciv ...više


Testo za picu

13 Jul

Kako se pravi najbolje testo za picu, treba li da je tanko ili debelo, krckavo ili meko i kako je, uopšte, nastala ovo italijansko jelo koje se voli i obožava širom sveta?   Bez obzira ...više


Sve o testu

06 Jul

Slatko ili slano, kiselo ili beskvasno – sve o testu što ste hteli da znate, pokušali smo da sakupimo i objedinimo u ovom tekstu.     Istorija nas uči da su se prva testa p ...više


7 stvari koje niste znali o malinama

22 Jun

Znamo ih kao srpsko zlato i prirodni slatkiš, ali ovo je 7 stvari koje niste znali o malinama, koje će učiniti da ovo delikatno i ukusno voće još više zavolite!     #1 Jeste ...više


Svetski dan bez mesa

14 Jun

Jeste li znali da se u svetu obeležava Svetski dan bez mesa i to 15. juna svake godine? Šta znamo o ovom neobičnom prazniku?   Izvorno, dani bez mesa su tradicija mnogih naroda i religija to ...više


Blagodeti koprive u svakodnevnoj ishrani

06 Jun

Kakva bismo to firma za proizvodnju smrznutih peciva bili, da ne pomenemo blagodeti koprive zbog kojih smo se i odlučili da osmislimo i napravimo koktel peciva od ove itekako korisne biljke? :)   &n ...više


Kroasani - pecivo koje ide uz sve!

31 May

Tiho jutro, miris prve kafe i - kroasani - ima li boljeg načina da se započne dan? Ove nedelje, donosimo vam priču o delikatesnom pecivu koje je sastavni deo svakog doba dana, kuhinje i situacije.   J ...više


Lisnato testo - hedonizam u slojevima

24 May

Lisnato testo, taj neizostavan sastojak svake svetske kuhinje i namirnica bez koje kroasani, pite, pogačice i ostala slatko-slana peciva ne bi bilo moguće napraviti na tako ukusan i delikatesan način. Kome ...više


Šta je heljda i zašto je važno da je koristimo u ishrani?

18 May

Za sve vas koji ste se pitali šta je heljda i zašto je važno da je koristimo u ishrani, potrudili smo se da sve važne informacije sakupimo u jednom tekstu.   Heljda je lekovita biljk ...više



Fanico.rs . Sva prava zadrzana.
Izrada sajta Creative Web