Priča o ajvaru

Priča o ajvaru

Priča o ajvaru, namirnici koju svi volimo da nazivamo srpskim kavijarom, možda nije pogodila sezonu (budući da je u pitanju zimnica), ali je svakako prilika da se podrobnije upoznate sa njim i otvorite apetit :)

 

Znamo da je ajvar zimnica, ali još uvek ne možemo da se složimo da li je u pitanju salata, namaz, umak ili potaž. Bilo kako bilo, ajvar predstavlja namirnicu bez koje su zima i zimske trpeze nezamislive; jede se i za doručak, kao prilog uz ručak, za večeru, kao međuobrok, salata i, gotovo da nema prilike ili povoda u kojima nije nezaobilazan sastojak.

 

A kako je nastao ajvar i ko li se to samo dosetio da nas uposli na toliko sati i dana ne bi li od desetine kilograma paprike dobili nekoliko tegli ovog hedonističkog sprskog kavijara, iako ga svojata gotovo svaka država na Balkanu? :)

 

Nažalost, odgovor na to pitanje nismo pronašli, ali ono što zasigurno znamo jeste kako je ajvar dobio ime - izveden je od turske reči havyar što u prevodu znači usoljena ikra, pa otud i krilatica da je ajvar srpski kavijar :)

Zašto je ajvar toliko poseban, po čemu je toliko specifičan i poseban? Možda zato što se pravi od slasne kuvane ili pečene paprike, često u kombinaciji sa belim lukom i patlidžanom.  Ili što se može jesti uz sva jela, ali i kao samostalan obrok. A možda je do spoja mirisa i ukusa koji vam prosto ne dozvoljavaju da se zadržite na malim dozama :)

Bilo kako bilo, priča o ajvaru ne može biti kompletna bez recepta za ovaj vrsni delikates. Naravno da svako podneblje ima i neke svoje običaje i sastojke koje dodaje pri pravljenju ajvara, mi vam preporučujemo onaj koji je nama blizak, a koji kaže da se ajvar priprema upravo ovako:

 

Kupite najkvalitetnije crvene  paprike, zrele i mesnate, pecite ih na vatri ili plotni dok ne pocrne, odložite u dublji sud i pokrijte da se napare ili zatvorite u kese (tako će se lakše ljuštiti), a zatim ih odložite u kesama da se ocede od viška vode. Kad ste završili sa ovim postupkom, vreme je da ih sameljete ili iscepkate (kako ko voli) i kuvate dok ne bude spreman. Po želji, u toku kuvanja začinite sa solju, biberom i dodajte belog luka. Kad je ajvar ukuvan i ohlađen, prespite ga u sterilisane tegle i spremni ste za  uživanje :)

A, ako iz bilo kog razloga, ne možete, ne želite ili nemate ajvar, tu smo mi da vam se nađemo pri ruci jer jedini na našem tržištu imamo koktel peciva sa ajvarom! I da znate, ni malo ne štedimo na materijalu! :) Potražite nas u jednoj od dve pekare u Rakovici ili potražite gotova smrznuta peciva u jednoj od naših zastupničkih prodavnica.



Domaći džem od kajsija - najbolje od prirode

27 Jul

Džem od kajsija - omiljena letnja poslastica svih nas i namirnica koja nas vraća u detinjstvo, zar ne? Kad ako ne sad, u vreme sezone kajsija, da povedemo priču o džemu od kajsija i kako ga napraviti - po r ...više


Rad sa lisnatim testom - praktični saveti

19 Jul

Kako da rad sa lisnatim testom ne bude muka i opterećenje? Delimo sa vama naše savete, a vi nam javite koliko su vam pomogli.   Kad radite sa lisnatim testom, uzmite samo toliko listova peciv ...više


Testo za picu

13 Jul

Kako se pravi najbolje testo za picu, treba li da je tanko ili debelo, krckavo ili meko i kako je, uopšte, nastala ovo italijansko jelo koje se voli i obožava širom sveta?   Bez obzira ...više


Sve o testu

06 Jul

Slatko ili slano, kiselo ili beskvasno – sve o testu što ste hteli da znate, pokušali smo da sakupimo i objedinimo u ovom tekstu.     Istorija nas uči da su se prva testa p ...više


7 stvari koje niste znali o malinama

22 Jun

Znamo ih kao srpsko zlato i prirodni slatkiš, ali ovo je 7 stvari koje niste znali o malinama, koje će učiniti da ovo delikatno i ukusno voće još više zavolite!     #1 Jeste ...više


Svetski dan bez mesa

14 Jun

Jeste li znali da se u svetu obeležava Svetski dan bez mesa i to 15. juna svake godine? Šta znamo o ovom neobičnom prazniku?   Izvorno, dani bez mesa su tradicija mnogih naroda i religija to ...više


Blagodeti koprive u svakodnevnoj ishrani

06 Jun

Kakva bismo to firma za proizvodnju smrznutih peciva bili, da ne pomenemo blagodeti koprive zbog kojih smo se i odlučili da osmislimo i napravimo koktel peciva od ove itekako korisne biljke? :)   &n ...više


Kroasani - pecivo koje ide uz sve!

31 May

Tiho jutro, miris prve kafe i - kroasani - ima li boljeg načina da se započne dan? Ove nedelje, donosimo vam priču o delikatesnom pecivu koje je sastavni deo svakog doba dana, kuhinje i situacije.   J ...više


Lisnato testo - hedonizam u slojevima

24 May

Lisnato testo, taj neizostavan sastojak svake svetske kuhinje i namirnica bez koje kroasani, pite, pogačice i ostala slatko-slana peciva ne bi bilo moguće napraviti na tako ukusan i delikatesan način. Kome ...više


Šta je heljda i zašto je važno da je koristimo u ishrani?

18 May

Za sve vas koji ste se pitali šta je heljda i zašto je važno da je koristimo u ishrani, potrudili smo se da sve važne informacije sakupimo u jednom tekstu.   Heljda je lekovita biljk ...više



Fanico.rs . Sva prava zadrzana.
Izrada sajta Creative Web