Sve o testu

Sve o testu

Slatko ili slano, kiselo ili beskvasno – sve o testu što ste hteli da znate, pokušali smo da sakupimo i objedinimo u ovom tekstu.

 

 

Istorija nas uči da su se prva testa počela praviti još u drevnom Egiptu, kada se mešanjem brašna dobijenog od mlevenja žitarica pomešalo sa vodom, zapeklo i ostalo je – kako kažu – istorija! Drevni Egipat je takođe zaslužan i za hleb kakav danas znamo jer je neko greškom u testo dodao fermentisani med ili neko alkoholno piće, što je dovelo do narastanja testa i dobijanja ukusnog hleba! Kasnije su u testo dodavali i razne začine, urme, med, jaja i ostale sastojke koje su mogli naći kako bi hleb i peciva bili još hranljiviji i ukusniji.

 

 

Vest o testu se, iz drevnog Egipta, proširila i na drevnu Grčku i Rim i svaki je od naroda davao neki svoj pečat i tako nadograđivao izvorni recept. I, iako su se menjali neki od sastojaka (poput žitarica, začina, voća), jedna stvar je ostajala nepromenjena – kombinacija brašna i vode koja od naizgled bazičnih sastojaka, pravi nešto tako delikatesno i ukusno da je, do dana današnjeg, ostala neprevaziđena hrana svakog doma.

 

Danas se od testa pravi najšarolikija paleta prehrambenih proizvoda, od hleba i peciva, preko kolača, keksa,rezanaca, pa sve do pica, kroasana, knedlica i ostalih đakonija. U tu svrhu, koriste se i najrazličitije vrste brašna: od pšeničnog, ražanog, ovsenog, preko pirinčanog, kukuruznog kokosovog, bademovog, i slično. Testo je nezaobilazan sastojak svakog naroda i njegove kuhinje, pa tako imamo italijansku kuhinju koja obiluje testeninama i picama; dansku i francusku kuhinju koje se takmiče za prvo mesto u proizvodnji najrazličitijih peciva; japansku, sa kombinacijom rezanaca i nudli; tursku, prepoznatljivu po slatkim pecivima i manti testu, punjenom začinjenom mešavinom mesa...

 

 

A kad govorimo o vrstama testa, tu treba pomenuti:

 

- obično testo: svi sastojci se na početku pomešaju i mese dok se ne dobije kompaktno testo,

- kiselo testo: obično testo u koje se umeša kvasac kako bi došlo do fermentacije i nadizanja testa

- lisnato testo: napravljeno bez šećera i sa maslacem ili margarinom

- smrznuto testo: testo koje se proizvodi za pekarske proizvode i fina peciva.

 

 

I, kako sad malo ko od nas može i želi da je u kuhinji i uz rernu pri ovako visokim temperaturama, naša paleta proizvoda od smrznutog peciva je tu da vam se nađe pri ruci i skrati vreme u pripremi koktel i običnih peciva, kroasana i slano-slatkih zalogaja, te prošetajte do naših prodajnih objekata ili nas potražite u partnerskim prodavnicama širom Srbije. Uživaćete u domaćim proizvodima pripremljenim od najkvalitetnijih lokalnih sirovina i namirnica – obećavamo.

 



Domaći džem od kajsija - najbolje od prirode

27 Jul

Džem od kajsija - omiljena letnja poslastica svih nas i namirnica koja nas vraća u detinjstvo, zar ne? Kad ako ne sad, u vreme sezone kajsija, da povedemo priču o džemu od kajsija i kako ga napraviti - po r ...više


Rad sa lisnatim testom - praktični saveti

19 Jul

Kako da rad sa lisnatim testom ne bude muka i opterećenje? Delimo sa vama naše savete, a vi nam javite koliko su vam pomogli.   Kad radite sa lisnatim testom, uzmite samo toliko listova peciv ...više


Testo za picu

13 Jul

Kako se pravi najbolje testo za picu, treba li da je tanko ili debelo, krckavo ili meko i kako je, uopšte, nastala ovo italijansko jelo koje se voli i obožava širom sveta?   Bez obzira ...više


Sve o testu

06 Jul

Slatko ili slano, kiselo ili beskvasno – sve o testu što ste hteli da znate, pokušali smo da sakupimo i objedinimo u ovom tekstu.     Istorija nas uči da su se prva testa p ...više


7 stvari koje niste znali o malinama

22 Jun

Znamo ih kao srpsko zlato i prirodni slatkiš, ali ovo je 7 stvari koje niste znali o malinama, koje će učiniti da ovo delikatno i ukusno voće još više zavolite!     #1 Jeste ...više


Svetski dan bez mesa

14 Jun

Jeste li znali da se u svetu obeležava Svetski dan bez mesa i to 15. juna svake godine? Šta znamo o ovom neobičnom prazniku?   Izvorno, dani bez mesa su tradicija mnogih naroda i religija to ...više


Blagodeti koprive u svakodnevnoj ishrani

06 Jun

Kakva bismo to firma za proizvodnju smrznutih peciva bili, da ne pomenemo blagodeti koprive zbog kojih smo se i odlučili da osmislimo i napravimo koktel peciva od ove itekako korisne biljke? :)   &n ...više


Kroasani - pecivo koje ide uz sve!

31 May

Tiho jutro, miris prve kafe i - kroasani - ima li boljeg načina da se započne dan? Ove nedelje, donosimo vam priču o delikatesnom pecivu koje je sastavni deo svakog doba dana, kuhinje i situacije.   J ...više


Lisnato testo - hedonizam u slojevima

24 May

Lisnato testo, taj neizostavan sastojak svake svetske kuhinje i namirnica bez koje kroasani, pite, pogačice i ostala slatko-slana peciva ne bi bilo moguće napraviti na tako ukusan i delikatesan način. Kome ...više


Šta je heljda i zašto je važno da je koristimo u ishrani?

18 May

Za sve vas koji ste se pitali šta je heljda i zašto je važno da je koristimo u ishrani, potrudili smo se da sve važne informacije sakupimo u jednom tekstu.   Heljda je lekovita biljk ...više



Fanico.rs . Sva prava zadrzana.
Izrada sajta Creative Web