Testo za picu

Testo za picu

Kako se pravi najbolje testo za picu, treba li da je tanko ili debelo, krckavo ili meko i kako je, uopšte, nastala ovo italijansko jelo koje se voli i obožava širom sveta?

 

Bez obzira na vremenske prilike i situacije, pica je jedno od onih jela koje se može jesti u svakom trenutku i prilici. Kao brzinski ručak ili večera (a može i kao doručak sutradan), u opuštenim ali i onim svečanim trenucima, s’ nogu ili natenane… pica je obrok u kojem se posebno uživa.

I mada svaki grad i svako naselje imaju svoje picerije i pekare, nekako, najbolja pizza je upravo ona koju sami zamesimo i napravimo, zar ne? Upravo zbog toga, ovoga puta pričamo o tome kako spremiti testo za picu i postarati se da bude kvalitetno, ukusno i dobro.

 

 

U pomoć smo pozvali Google i evo šta nam je sve odgonetnuo po pitanju koje je najbolje testo za picu i koji deo Italije kakvu picu pravi.

 

Testo za picu je obično posno, za njegovu izradu koriste se prilično bazični sastojci kao što su brašno,  voda, kvasac, ulje, so i šećer. Nalik je francuskom hlebu ili bliskoistočnom ravnom hlebu i može biti i tanko i debelo, u zavisnosti od podneblja sa kojeg je poteklo.

Istorija pice počinje još u 18. veku u Napulju, kada se prodavao kao ravan hleb sa pokojim začinima (u početku samo paradajz sos i sir) koji su se mogli naći, a kupovali su ga siromašni ljudi na ulicama. Manje poznata činjenica je ta da je upravo ova pica – pica Napoletana i zvanično obeležena kao tradicionalno italijansko jelo.

Pica se danas jede širom sveta, u ponudi su najrazličitiji slani i slatki ukusi, a podjednako je kvalitetna kada se jede sveža i kada je pripremate od smrznutog testa. A za sve one koji se baš ne bi mogli zamisliti u pripremi testa za picu na ovim vrućinama, podlogu za picu možete potražiti u našim partnerskim prodavnicama širom Srbije, dok za istrajne germane donosimo recept za testo za picu koje preporučuje američki institut za pečenje.

 

 

 

Testo za picu

 

Potrebno:

Brašno

Kvasac

Biljno ulje

So

Voda

Šećer

 

Priprema:

Pomešati sve sastojke i mešati testo kako bi se razvio gluten i umešao vazduh što će pomoći fermetaciji. Gotovo testo ne bi smelo biti ni suvo ni lepljivo, već da se bez tragova odvaja od posude u kojoj se mesi. Nakon što je testo zamešeno, poklopiti ga providnom folijom i odložiti na toplo mesto kako bi nadošlo, oko sat vremena. Nakon toga, izručiti testo na radnu površinu i oblikovati tanku podlogu koju ćete filovati paradajz sosom, mocarela sirom, šunkom, pečurkama i ostalim sastojcima po želji.

 

Koji su vaši omiljeni sastojci za picu iz snova? Podelite sa nama neke vaše omiljene recepte i preporučite nam sastojke :)

 

Save



Domaći džem od kajsija - najbolje od prirode

27 Jul

Džem od kajsija - omiljena letnja poslastica svih nas i namirnica koja nas vraća u detinjstvo, zar ne? Kad ako ne sad, u vreme sezone kajsija, da povedemo priču o džemu od kajsija i kako ga napraviti - po r ...više


Rad sa lisnatim testom - praktični saveti

19 Jul

Kako da rad sa lisnatim testom ne bude muka i opterećenje? Delimo sa vama naše savete, a vi nam javite koliko su vam pomogli.   Kad radite sa lisnatim testom, uzmite samo toliko listova peciv ...više


Testo za picu

13 Jul

Kako se pravi najbolje testo za picu, treba li da je tanko ili debelo, krckavo ili meko i kako je, uopšte, nastala ovo italijansko jelo koje se voli i obožava širom sveta?   Bez obzira ...više


Sve o testu

06 Jul

Slatko ili slano, kiselo ili beskvasno – sve o testu što ste hteli da znate, pokušali smo da sakupimo i objedinimo u ovom tekstu.     Istorija nas uči da su se prva testa p ...više


7 stvari koje niste znali o malinama

22 Jun

Znamo ih kao srpsko zlato i prirodni slatkiš, ali ovo je 7 stvari koje niste znali o malinama, koje će učiniti da ovo delikatno i ukusno voće još više zavolite!     #1 Jeste ...više


Svetski dan bez mesa

14 Jun

Jeste li znali da se u svetu obeležava Svetski dan bez mesa i to 15. juna svake godine? Šta znamo o ovom neobičnom prazniku?   Izvorno, dani bez mesa su tradicija mnogih naroda i religija to ...više


Blagodeti koprive u svakodnevnoj ishrani

06 Jun

Kakva bismo to firma za proizvodnju smrznutih peciva bili, da ne pomenemo blagodeti koprive zbog kojih smo se i odlučili da osmislimo i napravimo koktel peciva od ove itekako korisne biljke? :)   &n ...više


Kroasani - pecivo koje ide uz sve!

31 May

Tiho jutro, miris prve kafe i - kroasani - ima li boljeg načina da se započne dan? Ove nedelje, donosimo vam priču o delikatesnom pecivu koje je sastavni deo svakog doba dana, kuhinje i situacije.   J ...više


Lisnato testo - hedonizam u slojevima

24 May

Lisnato testo, taj neizostavan sastojak svake svetske kuhinje i namirnica bez koje kroasani, pite, pogačice i ostala slatko-slana peciva ne bi bilo moguće napraviti na tako ukusan i delikatesan način. Kome ...više


Šta je heljda i zašto je važno da je koristimo u ishrani?

18 May

Za sve vas koji ste se pitali šta je heljda i zašto je važno da je koristimo u ishrani, potrudili smo se da sve važne informacije sakupimo u jednom tekstu.   Heljda je lekovita biljk ...više



Fanico.rs . Sva prava zadrzana.
Izrada sajta Creative Web