Vanila u svakodnevnoj ishrani

Vanila u svakodnevnoj ishrani

Vanila je svakako jedan od najpopularnijih i najomiljenijih začina u svakoj kuhinji i sastojak je bez kojeg mnoge poslastice ne bi bile tako privlačne i ukusne. Ove nedelje, pričamo upravo o vanili i njenoj upotrebi u svakodnevnoj kuhinji.

 

Vanila je cvetna biljka iz reda orhideja koja potiče iz oblasti Srednje Amerike i raste u obliku loze. Od čitave biljke, koristi se njena mahuna, duguljaste crne boje, koje ste sigurno viđali po supermarketima i prodavnicama zdrave hrane. Ove mahune se beru dok još nisu zrele, zatim potapaju u vrelu vodu, a potom ostavljaju da se suše 2-6 meseci. Koriste se tako cele ili rasečene uzduž da bi se povadile semenke, u kuvanju mleka, pudinga i sosova za dodatke kolačima i jelima, a mnogo češće kao ekstrakt ili esencija u pripremi kolača, torti, sladoleda i drugih poslastica.

Pošto je proces proizvodnje dug i težak, vanila nije jeftin začin, štaviše, na ceni je gotovo kao i šafran! Mada, da nije tako kvalitetna i jedinstveno primamljivog ukusa, teško da bi mogla biti, je l da?

 

Prepoznatljiva aroma vanile u trenutku otvara apetit i izaziva samo lepe misli, a ako želite, ekstrakt ovog začina možete i sami napraviti, ovako:

 

- 2 mahune vanile, uzduž isečene

- 1 šoljica vodke

 

Stavite mahune u dublju teglicu, prelijte vodkom, dobro zatvorite i ostavite da odstoji 2 meseca na tamnom i suvom mestu. Nakon tog vremena, domaći ekstrakt od vanile spreman je za upotrebu.

U međuvremenu, kad vam se prijede nešto slatko i poželite malo vanile u svom životu, a vi navratite do naših pekara ili kupite u nekoj od naših partnerskih prodavnica ukusna koktel peciva sa vanilom, bez aditiva, veštačkih boja i ostalih poboljšivača ukusa - jednom kad ih probate, uvek ćete im se vraćati!



Domaći džem od kajsija - najbolje od prirode

27 Jul

Džem od kajsija - omiljena letnja poslastica svih nas i namirnica koja nas vraća u detinjstvo, zar ne? Kad ako ne sad, u vreme sezone kajsija, da povedemo priču o džemu od kajsija i kako ga napraviti - po r ...više


Rad sa lisnatim testom - praktični saveti

19 Jul

Kako da rad sa lisnatim testom ne bude muka i opterećenje? Delimo sa vama naše savete, a vi nam javite koliko su vam pomogli.   Kad radite sa lisnatim testom, uzmite samo toliko listova peciv ...više


Testo za picu

13 Jul

Kako se pravi najbolje testo za picu, treba li da je tanko ili debelo, krckavo ili meko i kako je, uopšte, nastala ovo italijansko jelo koje se voli i obožava širom sveta?   Bez obzira ...više


Sve o testu

06 Jul

Slatko ili slano, kiselo ili beskvasno – sve o testu što ste hteli da znate, pokušali smo da sakupimo i objedinimo u ovom tekstu.     Istorija nas uči da su se prva testa p ...više


7 stvari koje niste znali o malinama

22 Jun

Znamo ih kao srpsko zlato i prirodni slatkiš, ali ovo je 7 stvari koje niste znali o malinama, koje će učiniti da ovo delikatno i ukusno voće još više zavolite!     #1 Jeste ...više


Svetski dan bez mesa

14 Jun

Jeste li znali da se u svetu obeležava Svetski dan bez mesa i to 15. juna svake godine? Šta znamo o ovom neobičnom prazniku?   Izvorno, dani bez mesa su tradicija mnogih naroda i religija to ...više


Blagodeti koprive u svakodnevnoj ishrani

06 Jun

Kakva bismo to firma za proizvodnju smrznutih peciva bili, da ne pomenemo blagodeti koprive zbog kojih smo se i odlučili da osmislimo i napravimo koktel peciva od ove itekako korisne biljke? :)   &n ...više


Kroasani - pecivo koje ide uz sve!

31 May

Tiho jutro, miris prve kafe i - kroasani - ima li boljeg načina da se započne dan? Ove nedelje, donosimo vam priču o delikatesnom pecivu koje je sastavni deo svakog doba dana, kuhinje i situacije.   J ...više


Lisnato testo - hedonizam u slojevima

24 May

Lisnato testo, taj neizostavan sastojak svake svetske kuhinje i namirnica bez koje kroasani, pite, pogačice i ostala slatko-slana peciva ne bi bilo moguće napraviti na tako ukusan i delikatesan način. Kome ...više


Šta je heljda i zašto je važno da je koristimo u ishrani?

18 May

Za sve vas koji ste se pitali šta je heljda i zašto je važno da je koristimo u ishrani, potrudili smo se da sve važne informacije sakupimo u jednom tekstu.   Heljda je lekovita biljk ...više



Fanico.rs . Sva prava zadrzana.
Izrada sajta Creative Web