Za sve vas koji ste se pitali šta je heljda i zašto je važno da je koristimo u ishrani, potrudili smo se da sve važne informacije sakupimo u jednom tekstu.
Heljda je lekovita biljka orašastih plodova koja potiče iz Azije i vrlo je važno koristiti je u svakodnevnoj ishranijer obiluje belančevinama, vitaminima B1 i B2. Svrstava se u žitarice i predstavlja namirnicu koja se svakodnevno koristi kod istočnih naroda. Koristi se za pravljenje peciva, kao prilog (poput riže), kaša, ili u čorbama.
Blagodeti heljde
Kao što smo pomenuli, heljda je izuzetno zdrava i hranljiva biljka. Pored belančevina, obiluje ugljenim hidratima, biljnim uljima, kao i kalijumom, kalcijumom, fosforom, natrijumom i gvožđem. Ono što je dodatno dobro, heljdino brašno nema glutena te je odlična alternativa za sve osobe koje su osetljive na gluten ili boluju od celijakije. Pored toga, heljdu u ishrani mogu koristiti i oboleli od dijabetesa, a vrlo je korisna i u dijetama za gubitak suvišnih kilograma - 100g jestivog zrna daje svega 335 kalorija. Zanimljivo je da se preporučuje učenicima i studentima jer jača memoriju i podstiče koncentraciju - u Rusiji je čak i nazivaju hranom studenata!
Takođe, heljda pomaže u regulaciji povišenog krvnog pritiska i reguliše probavne probleme, te se preporučuje redovna upotreba ove namirnice. Pored ploda, za ishranu se mogu koristiti i cevtovi i listovi heljde - za pripremu lekovitih čajeva.
Čaj od heljde
Kašiku sušenih listova i cveta heljde preliti sa 200ml kipuće vode, ostaviti 10-ak minuta te procediti i, po želji, zasladiti medom. Preporučljivo je čaj piti pre obroka.
Heljdino brašno je najrasprostranjeniji oblik ove biljke koji se koristi u svakodnevnoj ishrani. Pošto ne sadrži gluten, a obiluje proteinima, preporučuje se u ishrani ljudi osetljivih na gluten, a takođe i dece.
Zbog svega toga, i mi sami smo se odlučili da svoju ponudu smrznutih proizvoda bez aditiva, veštačkih boja i poboljšivača ukusa obogatimo i ukusnim heljdinim pogačicama koje možete pronaći kako u našim pekarama, tako i u partnerskim prodavnicama širom Srbije.
Džem od kajsija - omiljena letnja poslastica svih nas i namirnica koja nas vraća u detinjstvo, zar ne? Kad ako ne sad, u vreme sezone kajsija, da povedemo priču o džemu od kajsija i kako ga napraviti - po r ...više
Kako da rad sa lisnatim testom ne bude muka i opterećenje? Delimo sa vama naše savete, a vi nam javite koliko su vam pomogli. Kad radite sa lisnatim testom, uzmite samo toliko listova peciv ...više
Kako se pravi najbolje testo za picu, treba li da je tanko ili debelo, krckavo ili meko i kako je, uopšte, nastala ovo italijansko jelo koje se voli i obožava širom sveta? Bez obzira ...više
Slatko ili slano, kiselo ili beskvasno – sve o testu što ste hteli da znate, pokušali smo da sakupimo i objedinimo u ovom tekstu. Istorija nas uči da su se prva testa p ...više
Znamo ih kao srpsko zlato i prirodni slatkiš, ali ovo je 7 stvari koje niste znali o malinama, koje će učiniti da ovo delikatno i ukusno voće još više zavolite! #1 Jeste ...više
Jeste li znali da se u svetu obeležava Svetski dan bez mesa i to 15. juna svake godine? Šta znamo o ovom neobičnom prazniku? Izvorno, dani bez mesa su tradicija mnogih naroda i religija to ...više
Kakva bismo to firma za proizvodnju smrznutih peciva bili, da ne pomenemo blagodeti koprive zbog kojih smo se i odlučili da osmislimo i napravimo koktel peciva od ove itekako korisne biljke? :) &n ...više
Tiho jutro, miris prve kafe i - kroasani - ima li boljeg načina da se započne dan? Ove nedelje, donosimo vam priču o delikatesnom pecivu koje je sastavni deo svakog doba dana, kuhinje i situacije. J ...više
Lisnato testo, taj neizostavan sastojak svake svetske kuhinje i namirnica bez koje kroasani, pite, pogačice i ostala slatko-slana peciva ne bi bilo moguće napraviti na tako ukusan i delikatesan način. Kome ...više
Za sve vas koji ste se pitali šta je heljda i zašto je važno da je koristimo u ishrani, potrudili smo se da sve važne informacije sakupimo u jednom tekstu. Heljda je lekovita biljk ...više